Inloggen incasso
Meer info

Bert Jan Souman

Advocaat | Partner

Einde coronasteun: de geldkraan gaat dicht, hoe nu verder?

Het was eerder deze week belangrijk nieuws: na ruim anderhalf jaar komt per 1 oktober 2021 een einde aan vrijwel alle steunmaatregelen. Regelingen als vergoeding van loonkosten (NOW), tegemoetkoming in vaste lasten (TVL) en inkomensmaatregelen (TOZO en TONK) verdwijnen. Ook de ruimte die fiscaal werd geboden, onder meer met betalingsuitstel, wordt marginaal.

Gevolgen einde coronasteun

Wat deze ingreep precies gaat betekenen, is nog niet helder. Economen zien het einde van de maatregelen enerzijds als noodzaak (voorkomen van zombie-bedrijven) maar vrezen anderzijds een golf aan faillissementen. De macro-economische gevolgen zullen gaan blijken.

Wat moet u als ondernemer doen nu de coronasteun stopt?

Voor u als ondernemer is vooral belangrijk wat er met ú gebeurt. Kunt u uw bedrijf voortzetten zonder de steunmaatregelen? Wat is de impact van de herleefde belastingverplichtingen op uw bedrijf? Wat verwacht de bank de komende periode van u? Moet u ingrijpen, snijden in de kosten en wellicht zelfs in de personeelskosten?

Advies van een advocaat ondernemingsrecht en herstructurering

ECHT advocatuur denkt ook in deze spannende tijden graag met u mee. We weten de weg als het gaat om ontslag, reorganisatie en afwikkeling van de diverse steunmaatregelen. We zijn ook uw gids als een sanering, doorstart of faillissement noodzakelijk zijn. Vragen? Behoefte om – vrijblijvend – te sparren? Bel 0578-614029!