Inloggen incasso
Meer info

Bert Jan Souman

Advocaat | Partner

Advocaat arbeidsrecht: Corona onder werktijd

Inmiddels is corona al ruim een jaar onder ons. En natuurlijk raakt corona ook de werkvloer, op allerlei manieren. In dit korte artikel noemen we wat opvallende zaken, die ook voor uw bedrijf van belang kunnen zijn.

Mondkapjes voor werknemers verplicht?

Je mag als werkgever je werknemers opdragen mondkapjes te dragen. Dat hangt samen met het zorgen voor een veilige (gezonde) werkomgeving, het voorkomen van ziekte en het feit dat het dragen van mondkapjes maatschappelijk is aanvaard. Een inbreuk op grondrechten is een verplichting door de werkgever niet. Andersom mag een werknemer van de werkgever verlangen dat die voldoende maatregelen treft, zoals spatschermen bij balies.

Moet er loon worden betaald bij verplichte quarantaine na vakantie?

Werknemer gaat op reis naar een “oranje” land, en moet dus na terugkeer in quarantaine. In zo’n geval hoeft de werkgever het loon niet door te betalen. Immers, reizen naar een “oranje” land wordt dringend ontraden. In andere gevallen van quarantaine, dus meestal als er contact is geweest met een besmet persoon, moet het loon wél worden doorbetaald. De werkgever mag dan ook verlangen dat tijdens die quarantaine ander passend werk wordt gedaan.

Loonoffer werknemers: aanpassing loon

In een aantal sectoren is de economische schade enorm. Toch is er heel weinig ruimte om het salaris (tijdelijk) aan te passen. Ook voor het uitstellen van betalingen of verplicht opnemen van vakantiedagen bestaat geen juridische basis. Zulke maatregelen, hoe logisch ook, kunnen alleen plaatsvinden als de werknemer daarmee (individueel !) instemt.

Steunmaatregel NOW

Wel kan in veel gevallen een beroep worden gedaan op de NOW-regeling. We zijn inmiddels bij de vijfde tranche van die regeling. Let wel goed op de voorwaarden, omdat anders forse bedragen moeten worden terugbetaald. Inmiddels is het UWV begonnen met de afwikkeling van de eerste tranches. Er zijn nog allerlei onduidelijkheden, die vermoedelijk door de rechter zullen moeten worden opgelost.

Juridisch advies van een advocaat arbeidsrecht en ondernemingsrecht

Twijfel over wat wel of niet kan? Zorgen over wat mag? Bel gerust! Wij zijn bereikbaar via het nummer 0578-614029. Per e-mail kan ook (info@echtadvocatuur.nl). Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Heerde, Wapenveld, Zwolle, Apeldoorn en Hattem.