Inloggen incasso
Meer info

Suzanne Buitenkamp

Advocaat

Uithuiszettingen tijdens de coronacrisis

De coronacrisis raakt ons allen, niet alleen in onze gezondheid, maar ook financieel. Hierdoor leiden we inkomstenverlies. Inkomstenverlies leidt er vervolgens weer toe dat mensen hun huur (voorlopig) niet meer kunnen betalen.

Geen uithuiszettingen in coronatijden

Om huurders tegemoet te komen, heeft het kabinet een aantal maatregelen genomen. Eén van die maatregelen is dat in coronatijden geen huisuitzettingen plaatsvinden. Hoeft de huurder tijdens de coronacrisis dan nooit te vrezen voor een uithuiszetting? Het antwoord daarop is ’nee’ en een goed voorbeeld hiervan is de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam. De rechter wees namelijk - ondanks de beschermingsmaatregelen van het kabinet- een ontruimingsvordering toe. De vraag is: hoe verhoudt een dergelijke uitspraak zich tot de maatregelen van het kabinet?

Uitzondering op de regel

De maatregel van het kabinet kent uitzonderingen. Bescherming tegen uitzetting is niet aan de orde wanneer sprake is van criminele activiteiten of extreme overlast. De huurder in de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank Amsterdam had in zijn woning een professionele hennepplantage. Dat is een criminele activiteit, die dus ondanks de coronamaatregelen, wél leidt tot uitzetting.

Advies van een advocaat huurrecht

Heeft u ook een geschil met uw huurder en wenst u tot ontruiming over te gaan of dreigt u als huurder uit huis te worden geplaatst, neem dan contact op met ons kantoor. Een advocaat huurrecht van ECHT advocatuur staat u graag bij!