Nieuwsbrieven

De WHOA: de oplossing voor een ondernemer met schulden?

De afkorting WHOA staat voor Wet Homologatie Onderhands Akkoord.

Op 26 mei 2020 heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel WHOA aangenomen. Op 6 oktober a.s. zal de Eerste Kamer de WHOA behandelen. De verwachting is dat de Eerste Kamer het als ‘hamerstuk’ zal afdoen waardoor de WHOA mogelijk nog dit jaar kan worden ingevoerd.


Het doel van de WHOA

Op dit moment biedt de wet eigenlijk nog geen goede regeling voor het saneren van schulden voor ondernemingen in zwaar weer. Wil een ondernemer ter voorkoming van een faillissement een crediteurenakkoord sluiten, dan is het nu nog zo dat alle schuldeisers met het akkoord in moeten stemmen. Gebeurt dat niet, dan stevent de onderneming meestal alsnog af op een faillissement. De WHOA brengt daar verandering in. Het doel van de WHOA is dan ook, om ondernemingen – die in de basis levensvatbaar en winstgevend zijn – te herstructureren door middel van het saneren van de schulden (crediteurenakkoord).


Hoe werkt een crediteurenakkoord onder de WHOA

De schuldenaar heeft tot zekere hoogte de vrijheid om zelf te bepalen hoe het akkoord eruit gaat zien. In de praktijk zal het erop neerkomen dat alle schuldeiseres in klassen worden ingedeeld en dat de schuldenaar vervolgens per klasse een aanbod doet. Een aanbod, in de zin van de WHOA, houdt in dat de schuldeiser een deel van zijn vordering betaald krijg en dat van het restant afstand wordt gedaan (finale kwijting).


Stemming en bekrachtiging rechter (homologatie)

Als voldoende schuldeisers bereid zijn aan het akkoord mee te werken, dan kan de rechter het akkoord bekrachtigen. Door de bekrachtiging gaat het akkoord voor iedereen gelden, dus ook voor schuldeisers die eerder niet met het aanbod akkoord zijn gegaan. De ondernemer wordt daardoor bevrijd van zijn schuldenlast waarmee een faillissement wordt voorkomen.


Meer weten over de WHOA? Neem contact op met onze advocaat

Bent u een ondernemer en hebt u te maken met lastige schulden en schuldeisers? Zou u graag willen weten of uw situatie geschikt is voor het aanbieden van aan akkoord? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met één van onze advocaten. Dat kan zowel telefonisch (via: 0578-614029) als per mail (via: info@echtadvocatuur.nl). Uiteraard mag u ook binnenlopen in ons kantoor. Wij zijn gevestigd in Epe (Veluwe, Gelderland) en u kunt ons goed bereiken vanuit de omliggende plaatsen zoals Emst, Heerde, Zwolle, Apeldoorn, Wapenveld, Harderwijk en Nunspeet.